Kultur som skapande
Julia Svedberg
Julia Svedberg har en gedigen kunskap om hållbar hälsa, kost och hur man skapar sig en långsiktig balans utan att hamna i en osund kroppsfixering.
Det är genom egna erfarenheter som Julias kunskaper växt fram. Uppväxt i den nya utseende- och prestationsinriktade generationen, har 26-åriga Julia alltid varit aktiv. Bland annat inom balett, modern, jazz, housedance och musikal. Hon tränade även regelbundet styrka och löpning.
Pga av prestationskrav och kroppsfixering utvecklade hon ett osunt träningsberoende.
Även om hon älskade sitt aktiva liv inom dans, konst, foto och träning så utvecklade hon bulemi, ortorexi, kaffe- och cigarettberoende som skulle styra hennes vikt och på köpet hormonrubbningar, borttappad menstruationscykel, matkänslighet, ibs, intoleranser, hemsk smärta sina leder och en snabb kick-off på djup depression.
18 år gammal åkte hon till England och blev bosatt i några år där hon arbetade hårt på caféer. Hon belv stressade och festade mycket samtidigt som hon tränade.
Hon tänkte inte på att varva ner utan trodde hon måsta klara av allt utan att gnälla oavsett vad hennes kropp sa till henne. Men när hon fick mer värk i kroppen och magen kollapsade utbildade hon sig till fitnessinstruktör och ville hitta en ny arbetsinriktning istället för barista.
Men hennes leder värkte ännu mer. Allting blev svårt, sömnen, maten, fysiken, orken, magsmärtor och illamående och flera penicillinkurer per år.
Hon hade alla möjliga tabletter och var på flera läkar-och akutbesök och fick därifrån mer tabletter och droger, som Julia blandade med hormonstörande p-piller och annat preventivmedel.
Hon hade samtidigt en relation med en kille som urartade. Hon kände då att hon ville släppa allt. Släppa livet. Ingenting fungerade just då.
Efter 5 år i England åkte hon tillbaka till Sverige. Hon var fysiskt urmärglad och hade en djup depression.
Hon vände sig till läkare i desperation och hon blev rekommenderad att använda antidepressiv medicin, men det blev bara värre med den typen av medicin. Hon fick ökad svettning och blodflöde, hastig hjärtfrekvens och högt adrenalin som ledde till sömnsvårigheter.
Hon började istället på ännu en Personlig Tränar-utbildning samt en utbildning inom medicinsk massage och rehabilitering.
Hon läste om kroppens anatomi, fysiologi och medicin. Hon började förstå sin kropp på ett helt nytt sätt och förstod varför hon hade tappat all muskelmassa och hade inget immunförsvar kvar.
Hon slutade träna helt för en period, flyttade till en ny stad och satte sig vid skolbänken igen.
Yoga blev samtidigt ett nytt fokus i Julias liv och hon insåg snabbt efter en periods yoga-träning att det föll henne naturligt. Det som utvecklade henne mest i yogan var hennes mod, börja lite på sig själv igen och få tillit för andra människor.
Ett viktig steg i hennes tillfrisknande var att hon avsade sig alla piller och den traditionella läkarvården. Hon utforksade istället sin egen kropp och psyke för att på så vis lära sig vad hon behövde för att må bättre.
Hon var redan väldigt intresserad av kost, men hittade nya vägar att använda kosten till sin medicin istället. Hon förstod att kroppen redan har alla svar och om man bara låter sig själv lyssna på den och ta den tid som krävs för att läka.
Hon slutade med allt som innehöll nått kemisk som endast rubbar vår naturliga kemi och är hormonstörande. Hon blev en envis egen läkare som bara vill lyssna på sig själv och göra det hon vill. Av utbildningens hjälp kunde hon förstå sin smärta, med rätt inställning och en healing-livsstil kunde hon acceptera sin smärta och i rätt miljö kunde hon behålla sin naturliga kosthållning med mindre och helst inga kemikalier eller syntetiska droger.
För Julias del var det rening, balans i sina energipåslag och när kroppen skriker på vila. Förståelse om smärtor och hur man kan acceptera sina rädslor av smärtan, som endast begränsar att komma djupare in i sig själv. Rädsla att låta sin smärta bara vara som den är och börja älska för vad den är. Smärta!
Nu jobbar Julia som medicinsk massageterapeut, hon tränar med stort inkännande på vad hon klarar av. Hon äter alldagligt och vet vad hon behöver utesluta för att inte bli sjuk. Hennes immunförsvar har aldrig varit bättre, hon blir chockad varje gång när hon tänker tillbaka till hur sjuk hon jämnt och ständigt var tidigare.
En föreläsning med Julia Svedberg är en fantastiskt inspirerande upplevelse då hon har kunskap från utbildningar och vetenskap men framförallt har hon fått sin kunskap från sig själv och det är budskapet hon vill sprida till människor. Att lyssna på den egna kroppen och själen.
Den främsta målgruppen att föreläsa för är unga tjejer, eller människor som arbetar med ungdomar, som Julia Svedberg kan inspirera på ett livsavgörande vis med hennes igenkännande, hennes starka personliga utstrålning, hennes kunskap och hennes livskraft.
För att boka föreläsning med Julia Svedberg kontakta [email protected]
Kostnad ligger på mellan 5000 kr-20 000 kr beroende på tid och sammanhang
Petra Revenue
Petra Revenue är filmregissör och dramatiker. Hon har skrivit pjäser för Teater trixter, Göteborgs stadsteater, Folkteatern och Radioteatern. Som filmregissör debuterade hon 2009 med långfilmen "Karaokekungen" som hon även skrivit manus till. Hon har tidigare också skrivit manus till filmerna "Om Sara", "Wallander - Byfånen" och "Wallander - Den svaga punkten".
Hon följde upp sin debutfilm med novellfilmen "Den bästa utsikten" som vann en hedersnominering på Göteborg filmfestival 2011. Hon skrev sen manus till filmen "Isdraken" baserad på en roman med samma namn. År 2000 debuterade hon som tv-dramatiker med egna serien "Stora teatern" på SVT.
Petra har skrivit romanen "Äkta fransk gulmetall" samt novellsamlingen Karaokekungen och essän "Vikten av att inte tala sanning".
Petra är nu aktuell med filmen Motiv som är en samtalsfilm gjord för att skapa fler diskussioner om konstens roll i samhället. Filmen är en blandning av konstfilm och dokumentär. Ni kan läsa mer om filmen här.
En föreläsning med Petra går till så att hon undervisar om dramaturgi, kreativt skrivande och filmskapande. Petra är en dynamisk och fängslande föreläsare som passar utmärkt till att stimulera människor till att hitta sin egen kreativitet. Petra föreläser för högstadium, gymnasium, folkhögskolor, högskola/universitet, organisationer/föreningar, kulturgrupper och mer.
Prisklass: 7 000 - 20 000 kr
Vid föreläsning utanför Västra Götaland tillkommer resa och eventuellt boende.
För att boka föreläsning med Petra kontakta oss här.
Setareh Persson
Setareh har under de senaste 10 åren arbetat med internationellt prisvinnande dokumentärer. "Drottningen och jag" och "Fyra fruar och en man" är två filmer hon producerat vilka båda har vunnit en bred internationell publik.
Setareh har haft en stor kreativ roll i ett flertal dokumentärer för SVT och har bl.a. regisserat dokumentären "Att skära sig fri", en film om den prisbelönta författaren Sofia Rapp Johansson och hennes försök att få upprättelse efter alla de placeringar och övergrepp hon utsattes för som barn. Filmen visades i TV 2014 och finns nu på UR Play fram till mars 2015.
Under en föreläsning med Setareh pratar hon bland annat om dokumentärfilm som skapande uttryck och hennes erfarenheter av att gestalta kvinnors liv. Setareh kan också visa en av hennes filmer om ni vill få en inblick i olika världar som varit stängda för de flesta. Ex. månggifte i Iran ("Fyra fruar och en man"), en ung kvinna som kämpar mot sitt missbruk (Emma) eller filmen om Sofia Rapp Johanson som efter år av övergrepp i olika familjehem försöker få upprättelse (Att skära sig fri). Med hjälp av filmerna närmar man sig svåra ämnen om utsatthet på ett respektfullt och nyanserat sätt.
Filmografi (klicka för att se trailers på några av filmerna)
- Att skära sig fri
- Drottningen och jag
- Fyra fruar och en man
- Emma
- Damtoaletten
- Åt helvete med det gamla
- Jag och min kusin
Priser
- Rockie Award, Banff World Television Festival, Canada
- Bästa dokumentär, Vera Film Festival, Åland
- Kristallen för bästa dokumentär
- Prix Italia, Special Award: Signis
- Honorable mention, Society for Visual Anthropology Film Festival, USA
Prisklass: 7 000 - 20 000 kr
Vid föreläsning utanför Uppsalaområdet tillkommer resa och eventuellt boende.
För att boka filmvisning/föreläsning med Setareh kontakta oss här.
Anna Synnerö
Foto: Freja Candell
Anna Synnerö är yrkesverksam fotograf sen 2008 och bosatt i Göteborg. Hon har fotograferat världsstjärnor såsom Slash, Europe och Stellan Skarsgård men hjärtat ligger i dokumentära porträtteringar och storytelling.
Hur tar man egentligen bättre bilder? Behöver du lära känna din kamera bättre eller helt enkelt börja från början? Anna erbjuder fyra olika workshops inom fotografi. Där kan du lära dig allt från de enklaste knepen till mer ingående tänk för att få "den där" bilden.
Ta chansen att utvecklas som fotograf tillsammans med Anna!
Fotografi A/B/C
Mobilkameran som verktyg
Prisklass: 7 000 - 20 000 kr
Vid föreläsning utanför Västra Götaland tillkommer resa och eventuellt boende.
För att boka workshop med Anna kontakta oss här.
Enver Ramirez
Enver är artist, producent, författare, dramatiker, skådespelare, artist, coach och ungdomsledare med 10 års erfarenhet av föreläsningar och workshops. Han har även regisserat teaterföreställningar och filminspelningar.
Enver startade sin karriär i det legendariska hiphop-kollektivet Hammer Hill Click på 90-talet. Därefter har han medverkat i dokumentärerna "88 soldiers", "Under en blågul himmel" och "För alltid patriot".
Nu arbetar Enver i huvudsak med tre saker:
- Hiphop-producent
- Ungdomsledare
- Filmregissör och producent
Envers senaste projekt är att han har skapat den nya filmstilen "Blattsplotation" där han med nollbudget spelade in den nyutkomna filmen "Stämplade". Se trailer här.
Hör intervju med Enver här.
Läs intervju med Enver här.
Enver har mer än 10 års erfarenhet av föreläsningar och workshops.
En föreläsning med Enver kan se ut på olika sätt. Antingen kan Enver börja med att visa nån av filmerna "Under en blågul himmel" eller "För alltid patriot" och efter det fortsätter Enver med en föreläsning om filmens ämnen.
Man kan också boka Enver bara för en föreläsning och då föreläsar han om hur man kan göra konstruktiv kultur från destruktiva miljöer. Enver stimulerar deltagaren att se hur människor i utanförskap kan uttrycka sig genom musik och film och därigenom få fram sin fulla och konstruktiva potential.
Enver kan också arrangera workshops inom hiphop-musik och filmskapande.
Prisklass: 7 000 - 20 000 kr
Vid föreläsning utanför Västra Götaland tillkommer resa och eventuellt boende.
För att boka föreläsning med Enver kontakta oss här.
Joakim Jalin två olika föreläsningar/workshops
Får jag lov
Ett underhållande föredrag om dansbandsvärlden med Joakim Jalin dokumentärfilmare och före detta dansbands-trummis. Joakim gjorde folkparksdebut som 11-årig trummis och spelade från 14 års ålders varje helg i det egna dansbandet Mats-Henriks och senare som proffs i dansbandet "Alladin".
En filmvisning och föreläsning med Joakim går till så att Joakim berättar om en tid då rockband blev dansband, när Raketbyxor och Uddevallakrage var högsta mode och när alla kunde bli skivartister. Ni får också reda på hur det gick till när 5 000 dansband försvann.
Utifrån sin uppmärksammade långfilmsdokumentär "Får jag lov - till den sista dansen" berättar Joakim om vad som egentligen hände under dansbandens glansdagar på 70- och 80-talet då det fanns dansband som tjänade mer än ABBA. Joakim visar också flera sensationellt unika filmklipp.
Se trailer här.
En filmvisning/föreläsning med Joakim passar utmärkt för alla som älskar dansbandsmusik och/eller är nyfikna på dansbandsrörelsens historia.
Videoprojektor med högtalare behövs.
Prisklass: 10 000 - 30 000 kr
Vid föreläsning utanför Västra Götaland tillkommer resa och eventuellt boende.
För att boka föreläsning med Joakim kontakta oss här.
Göra film med verkligheten som manus - föreläsning/workshop
Joakim har studerat fotografi vid Sven Wingquist Fotoskola 1985-87 och Högskolan for Fotografi och Film i Göteborg, 1993-1995. Blev invald medlem i Föreningen Sveriges Filmfotografer.
1997 träffade Joakim regissören Stefan Jarl, pionjär inom dokumentärfilm i Sverige, och de klippte tillsammans filmen "Till varje pris". Detta blev början på ett mycket långt samarbete där Joakim agerat fotograf och klippare och har resulterat i en rad filmer bland annat Guldbaggebelönade "Muraren" med Thommy Berggren i regi av Stefan Jarl.
Joakim är föreläsare och lärare på Filmhögskolan, Göteborgs universitet samt konsult på produktioner inom fotografi, film och efterbearbetning.
Joakim håller i en pedagogisk och lättsam praktisk/teoretisk undervisning kring flera teman inom filmproduktion.
Dokumentärfilm
- Komma igång - Bli färdig.
- Verkligheten som manus.
- Fotografera dokumentärfilm.
- Klippa dokumentärfilm.
- Nya visningsfönster.
Grundläggande utbildning i efterbearbetning.
- Filmklippning (Premiere Pro).
- Färgsättning av film (DaVinci).
- Specialeffekter (After Effects, Photoshop).
- Retusch (Photoshop, Lightroom).
- Chroma Key (After Effects).
- Fotomontage (Photoshop).
- Praktisk ljussättning (Stillbild eller film).
En föreläsning/workshop med Joakim passar bra för högstadium, gymnasium, folkhögskola, högskola/universitet, filmgrupper, föreningar/organisationer och mer.
Prisklass: 7 000 - 20 000 kr
Vid föreläsning utanför Västra Götaland tillkommer resa och eventuellt boende.
För att boka föreläsning med Joakim kontakta oss här.
Lotta Örnryd
Lotta berättar om sig själv:
"När jag var fyra år blev jag placerad hos en fosterfamilj på landet i Skåne. Min mamma var bortrest på "semester" hette det då, vilket betydde fängelsevistelse. jag bodde där i ett år innan mamma hämtade mig och vi flyttade till Piteå.
Jag förstod ganska tidigt att min mamma inte var som andras mammor. Hon drack, använde droger och blev då och då hämtad av polisen. Min pappa fanns i Skåne och jag har bara träffat honom ett fåtal gånger, han är också missbrukare.
Jag skämdes oftast för min mamma och tog aldrig hem kpmpisar, hade svårt att lita på andra och i synnerlighet på vuxna som jag tyckte var dem som svikit mig mest. Jag ljög mycket för omgivningen och levde med en ständig rädsla. Det hände att mamma var borta i flera dagar i sträck och hushållet och matlagningen tog jag hand om själv.
Jag var expert på att få omgivningen att tro att allt var som det skulle, jag hittade på historier om fina semsetrar vi gjort och vad kul vi haft. Jag festade och skolkade en hel del under högstadiet, mycket på grund av min dyslexi och att jag trodde att jag var "dum i huvudet" som mina lärare där uttryckte det.
Men när jag var 15 år började jag på en skola för "strulungar" där man använde sig av teatern i lärandet. Alla i klassen hade det trassligt på ett eller annat sätt men där kände vi gemenskap med varandra och pratade fritt om det för första gången.
Jag och mina klasskamrater satte upp en föreställning med våra egna berättelser och fick spela på Norrbottensteatern för fulla hus. Det blev en succé och vi åkte till England och gästspelade där. Vi hade också 3 föreställningar på Dramaten och vi började känna oss värdefulla..."
Lotta kan på ett pedagogiskt vis berätta om hur samhället, skolan och myndigheter kan få människor med en till synes omöjlig utgångspunkt att bryta med en destruktiv uppväxt och en dålig självbild. Om det inte hade varit för teatern hade Lotta kanske inte levt idag.
Allt har inte varit frid och fröjd efter det så klart. Hennes föräldrar har missbrukat i många år och ärren från uppväxten finns där, men Lotta jobbar nu som ansvarig på ett rehabiliteringshem, är engagerad i politiken och är mamma till en dotter. Lotta skriver också på en bok som hon inte har bestämt om hon vill ge ut men som vi tycker är fantastisk.
Lottas föreläsning går ut på att ge hopp. Hon kan vara dräpande kritisk mot samhället men hon är ett bevis på att inga människor är hopplösa fall.
Lottas föreläsning passar för högstadium, gymnasium, folkhögskolor, högskola/universitet, kvinnogrupper, organisationer, kulturgrupper och mer.
Prisklass: 7 000 - 20 000 kr
Vid föreläsning utanför Västra Götaland tillkommer resa och eventuellt boende.
För att boka föreläsning med Lotta kontakta oss här.
Sami Miari
Sami är musiker, studiotekniker och ungdomsledare.
Sami har en lång och brokig erfarenhet som gör honom utmärkt att förmedla skapande till människor som själva har en brokig bakgrund.
Sami växte upp i Göteborg på 70-talet med två kulturer. En svensk ungdomskultur med hårdrock, droger, kriminalitet och bråk med andra ungdomsgäng och en kultur i de palestinska flyktinglägren i Libanon där hans pappa var från.
I slutet av Samis tonår åkte han fast för att han tillhörde en omskriven "inbrottsliga". Hans liv kunde då följt den kriminella banan men han hade en annan kärlek som var motkraft till hans kaotiska liv.
Kärleken till musiken. Kärleken till hårdrocken.
Den kärleken plus en musikalisk talang ledde honom till att spela i ett av dåtiden största svenska hårdrocksband Stillborn. Sami och Stillborn blev nominerade till en grammis och turnerade i Europa.
Denna erfarenhet gjorde att Sami kom bort från den grövsta kriminaliteten.
Efter det spelade Sami i fler populära band och hjälpte även till spela in och producera band från förorterna då han har förmågan att plocka fram det bästa ur även de mest "struliga och ofokuserade".
En föreläsning med Sami kan gå till på två sätt:
1. Workshop i studioteknik hur man skapar musik från grunden till den färdiga produkten.
2. Sami berättar om sin väg från rörig blandkulturell bakgrund med kriminalitet och droger till hur man genom musik eller annat kreativt skapande kan kanalisera sin kraft. Sami berättar även hur han hanterat att ha en fot i den arabiska kulturen och den andra i den svenska kulturen.
En stimulerande föreläsning som ger kraft åt människor med liknande bakgrund.
Samis föreläsning passar för högstadium, fritidsgårdar, gymnasium, folkhögskolor, organisationer/föreningar och mer.
Prisklass: 7 000 - 20 000 kr
Vid föreläsning utanför Västra Götaland tillkommer resa och eventuellt boende.
För att boka föreläsning med Sami kontakta oss här.