När andra sover
Nedan föreläsare medverkar alla med starka texter i antologin När andra sover. En antologi som har gjorts med stöd av Ungdomsstyrelsen, Hyresgästföreningen, IF Metall, Byggnads, Kommunal, Hamarbetarförbundet, Kulturrådet, Macforum, ABF och Aleris Målet. Läs mer om boken på: http://www.akskrivskola.n.nu/
När ni anlitar en av föreläsarna från När andra sover kan ni köpa När andra sover till reducerat pris vid beställningar över 10 böcker.
Föreläsningsarvodet ligger på 6000 kr för 1-3 timmar och 10 000 för en heldag.
Kontakta oss på [email protected] för att boka föreläsarna.
Föreläsarna
Jack Rolka
Jack Rolka är uppväxt med en narkotikamissburkande pappa och har tagit sig från den bakgrunden till att bli byggnadsarbetare och numera ombudsman på fackföreningen Byggnads.
Jack Rolka medverkar i När andra sover med sin text Min far
Lotta Örnryd
Lotta berättar om sig själv:
"När jag var fyra år blev jag placerad hos en fosterfamilj på landet i Skåne. Min mamma var bortrest på "semester" hette det då, vilket betydde fängelsevistelse. jag bodde där i ett år innan mamma hämtade mig och vi flyttade till Piteå.
Jag förstod ganska tidigt att min mamma inte var som andras mammor. Hon drack, använde droger och blev då och då hämtad av polisen. Min pappa fanns i Skåne och jag har bara träffat honom ett fåtal gånger, han är också missbrukare.
Jag skämdes oftast för min mamma och tog aldrig hem kpmpisar, hade svårt att lita på andra och i synnerlighet på vuxna som jag tyckte var dem som svikit mig mest.Jag ljög mycket för omgivningen och levde med en ständig rädsla. Det hände att mamma var borta i flera dagar i sträck och hushållet och matlagningen tog jag hand om själv.
Jag var expert på att få omgivningen att tro att allt var som det skulle, jag hittade på historier om fina semsetrar vi gjort och vad kul vi haft. Jag festade och skolkade en hel del under högstadiet, mycket på grund av min dyslexi och att jag trodde att jag var "dum i huvudet" som mina lärare där uttryckte det.
Men när jag var 15 år började jag på en skola för "strulungar" där man använde sig av teatern i lärandet. Alla i klassen hade det trassligt på ett eller annat sätt men där kände vi gemenskap med varandra och pratade fritt om det för första gången.
Jag och mina klasskamrater satte upp en föreställning med våra egna berättelser och fick spela på Norrbottensteatern för fulla hus. Det blev en succé och vi åkte till England och gästspelade där. Vi hade också 3 föreställningar på Dramaten och vi började känna oss värdefulla..."
Lotta kan på ett pedagogiskt vis berätta om hur samhället, skolan och myndigheter kan få människor med en till synes omöjlig utgångspunkt att bryta med en destruktiv uppväxt och en dålig självbild. Om det inte hade varit för teatern hade Lotta kanske inte levt idag.
Allt har inte varit frid och fröjd efter det så klart. Hennes föräldrar har missbrukat i många år och ärren från uppväxten finns där, men Lotta jobbar nu som ansvarig på ett rehabiliteringshem, är engagerad i politiken och är mamma till en dotter. Lotta skriver också på en bok som hon inte har bestämt om hon vill ge ut men som vi tycker är fantastisk.
Lottas föreläsning går ut på att ge hopp. Hon kan vara dräpande kritisk mot samhället men hon är ett bevis på att inga människor är hopplösa fall.
Lottas föreläsning passar för högstadium, gymnasium, folkhögskolor, högskola/universitet, kvinnogrupper, organisationer, kulturgrupper och mer.
Lotta Örnryd medverkar i När andra sover med sin text Mamma, drogen och jag
Karwan Faraj
Karwan har arbetat flera år med ungdomar i Göteborgs förorter. Som skolvärd på skolor, som projektledare för Lugna Gatan och på ungdomsfängelser. Han har mottagit pris som bästa ungdomsledare från den svenska kungen.
Innan han arbetade med detta medverkade han i dokumentärfilmerna "Under en blågul himmel" och "Islams barn i folkhemmet". Karwan var även medförfattare till Renzo Aneröds prisbelönta och storsäljande roman Vildsvinet. En roman om kriminalitet, hederskultur och religiös extremism.
Hans kunskap om frågor som förortsproblematik, kriminalitet, gängbildning, religiös extremism och utanförskap är mycket omfattande. Karwan är troligen den främsta experten i landet på att förklara orsakerna till varför islamsk extremism lockar ungdomar i Sverige. Samt hur det går att motverka detta.
Vill er skola eller mydighet få mer kunskap om dessa frågor är Karwan Faraj perfekt föreläsare.
Lyssna och läs en artikel om en av Karwans radiodokumentärer: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/705718?programid=909
Karwan Faraj medverkar i När andra sover med sin text Drömmen om ett eget land
Johannes Regell
Johannes har under flera år hållit studiecirklar och undervisat i arbetarrörelsens historia, politisk ideologi och ekonomisk teori. Frågan om den sociala välfärdens avveckling har hela tiden stått i centrum för Johannes politiska arbete. Det har handlat om nedskärningar inom skola, äldre och barnomsorg.
Johannes berättar om erfarenheter från ett decennium av politiskt och fackligt arbete. Från elevorganisering i gymnasieskolan, till fackligt arbete på en träindustri och bostadsområdesorganisering.
Johannes berättar också om när han blev svartlistad på företagen i hans kommun och därför blev han arbetslös och hur det påverkade honom psykiskt. Hur han kände sig allt mer hatisk och destruktiv men hur han fann styrketräning och kampsport som skapade balans i hans liv så han kunde ta tag i saker igen och började på ny utbildning.
En föreläsning med Johannes år perfekt på gymnasieskolornas praktiska gymnasium samt på arbetsplatser med många ungdomar där man vill att eleverna/arbetarna ska få veta sina rättigheter som arbetare samt få inblick i sin egen arbetarhistoria och på det viset stärka deras klassidentitet och därmed motverka att eleverna/arbetarna tar till sig extrem nationalism och kanske även rasism som annars kan vara lätt att ta till om man saknar en samhörighet.
Johannes Regell medverkar i När andra sover med sin text Svartlistad
Yudith Hernandez
Yudith Hernandez är en ung elitidrottare och rankad 1:a i Europa samt 5:a i världen i 24 timmars löpning. Hon innehar även det nordiska rekordet. Yudith tillhör också eliten i vanligt maraton (4,2 mil) och 10 mils maraton.
För bara 4 år sedan var Yudith överviktig, ( innan det anorektiker) tränade nästan inget alls och hade en mycket låg självkänsla. Hon bestämde sig för att hon ville gå ner i vikt och letade upp en personlig tränare. Då var hennes enda mål att komma i form och hon anade inte då hur mycket hennes liv faktiskt skulle komma att förändras.
Yudith delar med sig av sin livsresa från anorektiker, till överviktig, till elitidrottare. Från att inte ha några större mål i livet och må känslomässigt dåligt till att utvecklas till en fantastisk idrottare och hitta en inre kärlek till sig själv. Yudith berättar även om motgångar i hennes nuvarande liv. Motgångar som skador och annat som kommer med den hårda träning
Yudiths föreläsning är spännande, motiverande och gripande.
Föreläsningen vänder sig till högstadiet, gymnasiet, folkhögskolor och högre utbildning, företag samt organisationer. I stort sett till alla som vill få mer motivation och bli inspirerade till/inspirera till att göra positiva förändringar i livet.
Yudith Hernandez medverkar i När andra sover med sin text Prestationsångest
Daniel Svensson
Daniel blev efter EU-kravallerna i Göteborg 2001 aktiv i den utomparlamentariska och militanta vänstern och en mångårig kamp över gatorna började där Daniel och hans kamrater hamnade i våldsamma konflikter not deras motståndare i den så kallade nationella rörelsen.
Daniel beskriver sin uppväxt och varför han valde att engagera sig i militant antifascism och han tar upp händelser när kampen på Göteborgs gator var på blodigt allvar och där våldet eskalerade mellan sidorna så att risken ökade varje dag för att det skulle ske dödsfall.
Till slut åkte Daniel fast.
Han börjar sin text i boken med följande ord:
"Jag levde efter devisen: ”Kör tills jag torskar”. När jag väl gjorde det klubbade domaren arton månader för grov misshandel, rån, olaga hot och våldsamt motstånd. Det har gått många år sedan dess. Här är ett utdrag ur historien om vem jag var och hur jag tänkte."
Daniel Svensson är en av de få i Sverige med bakgrund i den autonoma vänstern som ingående berättar mekanismerna bakom och om konflikterna på gatorna och hur de tänkte. Det gör att en föreläsning med Daniel blir unik och en fantastisk möjlighet för människor att förstå när en person kan gå över de politiska gränser som samhället sätter upp.
Daniels slutord i sin text är följande:
"Jag följde min övertygelse
slog upp hål i murar jag ville rasera
Men när kärleken till våldet blev för stor,
miste jag kompassen,
och smaken av sötma blev till jord
Jag var. Fråga mig vem jag är."
Daniel Svensson medverkar i När andra sover med sin text Socialism eller döden
Sebastian Sahlgren
Sebastian Sahlgren lever idag ett stilla familjeliv med två barn och sambo. Men hans liv har varit fyllt av droger, kriminalitet, gängbråk, fängelsestraff och behandlingshem.
Sebastian var 13 år när när han hamnade på sitt första utredningshem.
Totalt sett har Sebastian varit på elva behandlingshem utspritt på nio år. Den främsta tiden var han på LVU - lagen om vård av ungdom. Fyllda 18 år så får Sebastian sitt första fängelsestraff.
Sebastian fick som tonåring kontakt med kriminella gäng, och han blev medlem. En turbulent tid följde. Sebastian har haft flera fängelsestraff, senaste straffet kom han ut ifrån våren 2012.
Idag är Sebastian 31 år. Hans liv på behandlingshem och fängelser är förbytt mot ett pappaliv.
– Barnen gjorde att jag hittade en mening med livet. Jag har nog inte trott att det skulle sluta så här bra som det har gjort.
Läs mer och lyssna på intervju med Sebastian på http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=6217635
Sebastian Sahlgren medverkar i boken När andra sover med texter från sitt liv och en föreläsning med Sebastian handlar dels om hur det är möjligt att gå vidare och bli lycklig trots en tung bakgrund. Dels inspierar Sebastian till poesiskrivande som är hans speciallitet. Hur det går att få ut sina känslor och tankar genom poesi och spoken word.
Texten i När andra sover som Sebastian medverkar med heter Tankar efter muck
Enver Ramirez
Enver är artist, producent, författare, dramatiker, skådespelare, artist, coach och ungdomsledare med 10 års erfarenhet av föreläsningar och workshops. Han har även regisserat teaterföreställningar och filminspelningar.
Enver startade sin karriär i det legendariska hiphop-kollektivet Hammer Hill Click på 90-talet. Därefter har han medverkat i dokumentärerna "88 soldiers", "Under en blågul himmel" och "För alltid patriot".
Nu arbetar Enver i huvudsak med tre saker:
- Hiphop-producent
- Ungdomsledare
- Filmregissör och producent
Envers senaste projekt är att han har skapat den nya filmstilen "Blattsplotation" där han med nollbudget spelade in den nyutkomna filmen "Stämplade". Se trailer här.
Hör intervju med Enver här.
Läs intervju med Enver här.
Enver har mer än 10 års erfarenhet av föreläsningar och workshops.
En föreläsning med Enver kan se ut på olika sätt. Antingen kan Enver börja med att visa nån av filmerna "Under en blågul himmel", "För alltid patriot" eller "Stämplade" och efter det fortsätter Enver med en föreläsning om filmens ämnen.
Man kan också boka Enver bara för en föreläsning och då föreläsar han om hur man kan göra konstruktiv kultur från destruktiva miljöer. Enver stimulerar deltagaren att se hur människor i utanförskap kan uttrycka sig genom musik och film och därigenom få fram sin fulla och konstruktiva potential.
Enver kan också arrangera workshops inom hiphop-musik och filmskapande.
Kim Petersson
Kim Petersson berättar om sin uppväxt i en mindre ort på 90-talet och hur han av föräldrar och samhällsklimatet i orten blev främlingsfientlig.
Anna Synnerö
Martin Kjellström
Martin Kjellström har varit världens mest muskulösa man och den enda svenska manliga bodybuildern som kvalificerat sig till den största proffstävlingen i världen i bodybuilding. Mr Olympia i Las Vegas.
Sami är musiker, studiotekniker och ungdomsledare.
Sami har en lång och brokig erfarenhet som gör honom utmärkt att förmedla skapande till människor som själva har en brokig bakgrund.
Sami växte upp i Göteborg på 70-talet med två kulturer. En svensk ungdomskultur med hårdrock, droger, kriminalitet och bråk med andra ungdomsgäng och en kultur i de palestinska flyktinglägren i Libanon där hans pappa var från.
I slutet av Samis tonår åkte han fast för att han tillhörde en omskriven "inbrottsliga". Hans liv kunde då följt den kriminella banan men han hade en annan kärlek som var motkraft till hans kaotiska liv.
Kärleken till musiken. Kärleken till hårdrocken.
Den kärleken plus en musikalisk talang ledde honom till att spela i ett av dåtiden största svenska hårdrocksband Stillborn. Sami och Stillborn blev nominerade till en grammis och turnerade i Europa.
Denna erfarenhet gjorde att Sami kom bort från den grövsta kriminaliteten.
Efter det spelade Sami i fler populära band och hjälpte även till spela in och producera band från förorterna då han har förmågan att plocka fram det bästa ur även de mest "struliga och ofokuserade".
En föreläsning med Sami kan gå till på två sätt:
1. Workshop i studioteknik hur man skapar musik från grunden till den färdiga produkten.
2. Sami berättar om sin väg från rörig blandkulturell bakgrund med kriminalitet och droger till hur man genom musik eller annat kreativt skapande kan kanalisera sin kraft. Sami berättar även hur han hanterat att ha en fot i den arabiska kulturen och den andra i den svenska kulturen.
En stimulerande föreläsning som ger kraft åt människor med liknande bakgrund.
Samis föreläsning passar för högstadium, fritidsgårdar, gymnasium, folkhögskolor, organisationer/föreningar och mer.
Katrin Genc
Katrin Genc är ordförande för Assyriska ungdomsförbundet sedan mars 2016. Som ung kände hon inte till så mycket om sin historiska bakgrund, men efter att ha läst om Mesopotamien i en skolbok började nyfikenheten och intresset att öka lavinartat. Den assyriska historien var tilltalande. Att växa upp i Sverige var fantastiskt, men hon kände ständigt att hon inte var fullständig utan sina assyriska rötter.
Efter att ha kommit i underfund med att den assyriska kulturen är starkt hotad i Mellanöstern och att hennes släkt, tillsammans med hundratusentals andra assyrier, utsattes för ett folkmord år 1915 i dåvarande Osmanska riket, bestämde hon sig för att bejaka sin identitet och se till att assyrisk kultur frodas. Att arbeta för ett mångkulturellt samhälle där alla värderas lika.
Assyriska ungdomsförbundet jobbar bland annat med integrationsfrågor. Att dess medlemmar ska ta sig an det svenska språket, uppnå sina mål och bidra till samhällsutvecklingen i Sverige som starka svensk-assyriska individer. Katrin har ett brinnande intresse för minoritetsfrågor i Mellanöstern.
Katrin bidrar i antologin med texten ”Min nation", en text om att tillhöra en kultur som inte bara ifrågasätts och provocerar - utan som även är utrotningshotad.
En av Katrins debattartiklar: http://www.na.se/opinion/debatt/svik-inte- assyrierna-erkann- folkmordet-margot-wallstrom
Katrin intervjuas om situationen för assyrierna i Mellanöstern: http://www.dagen.se/assyrier-vill- fa-samma- stod-som- kurder-1.749181